Zorg is (helaas) een nogal een complexe wereld. Zorg kan op vele manieren worden vergoed, hier onder hebben wij een aantal vergoedingen voor u op rij gezet om u op weg te helpen, en hopelijk het iets duidelijker te maken voor u.
PGB (Persoonsgebonden Budget) of Zorg in Natura
U kunt er voor kiezen om de zorgaanbieder de zorg maar ook de financiële afhandeling volledig te laten regelen, dit heet zorg in natura. Daarnaast bestaat er de mogelijkheid om zelf te bepalen waar u uw zorg inkoopt en hoe u dat geregeld wilt hebben (passend binnen uw indicatie). Dit heet een persoonsgebonden budget (PGB).
Heeft u, uw partner of uw kind zorg nodig door ziekte of handicap? Of heeft u zorg nodig door ouderdom? Dan kunt u een PGB aanvragen. Met een PGB kunt u zorg inkopen bij een zorgverlener. Het bedrag dat u krijgt is uw budget. Welk PGB u krijgt, hangt af van de zorg die u nodig heeft. Er zijn verschillende soorten PGB's:
PGB vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning ( Wmo)
PGB vanuit de Wet langdurige zorg ( Wlz)
PGB vanuit de Zorgverzekeringswet ( Zvw)
Krijgt u een PGB? Dan bent u budgethouder. Dat betekent dat u zelf een zorgverlener kiest. Een zorgverlener is de persoon die u helpt en verzorgt. Grotere zorginstellingen werken vaak niet met PGB houders maar met Zorg in Natura. Wij van Het Baken accepteren alle vormen van zorg aanvragen. Bij zorg in Natura declareert de zorgaanbieder rechtstreeks bij de juiste instantie (Gemeente/Overheid/Zorgverzekering)
WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning)
Wmo is de Wet maatschappelijke ondersteuning. De Wmo is bedoeld voor burgers die thuis ondersteuning nodig hebben om zo zelfredzaam te blijven. De Wmo is er ook voor mensen die hulp nodig hebben om mee te blijven doen (te participeren) in de samenleving. Deze zorg wordt geregeld vanuit de gemeente en moet dan dus ook via de gemeente worden aangevraagd. Hiervoor geldt dat u een (kleine) eigen bijdrage moet betalen.
Zvw (de Zorgverzekeringswet)
Bent u in staat om thuis te wonen, maar heeft u daar wel de nodige verzorging en verpleging bij nodig, dan komt u mogelijk in aanmerking voor zorgvoorzieningen uit de Zvw. Ook na bijvoorbeeld na een operatie kan het zijn dat u tijdelijk zorg of verpleging thuis nodig heeft. Ook deze zorg wordt geregeld vanuit de Zvw.
WLZ (Wet langdurige zorg)
Met een Wlz-indicatie kunnen mensen terecht in een verpleeghuis, een instelling voor mensen met een handicap of een ggz-instelling. Maar ze kunnen er ook voor kiezen om thuis te blijven wonen met intensieve zorg. Dit is alleen mogelijk als de situatie thuis geschikt is om verantwoord en doelmatig zorg te krijgen. Dit betekent bijvoorbeeld dat u veilig en gezond thuis kunt blijven wonen. Het Zorgkantoor gaat hierover met u in gesprek en beoordeelt de situatie. Als u zorg krijgt vanuit de Wlz betaalt u een inkomens afhankelijke eigen bijdrage.
Particuliere zorg
Heeft u helemaal geen recht op een vergoeding vanuit de Wmo/Wlz of Zvw kunt u altijd nog overwegen om uw zorg zelf in te kopen. Uw zorg valt dan onder particuliere zorg.
Zorgverzekering
Het kan zijn dat u verwacht dat u in de nabije toekomst zorg thuis nodig heeft. Als het zorg is die vanuit de Wlz geregeld moet worden is het belangrijk dat u goed naar uw huidige zorgverzekering kijkt. Vooral als u zelf wilt bepalen met welke zorgverlener/zorgorganisatie u wilt samenwerken is het goed om te kijken of uw zorgverzekering wel een contact heeft met deze aanbieder. Helaas willen de meeste zorgverzekeringen niet met iedere zorgaanbieder een contract afsluiten. Bij niet gecontracteerde zorg vergoeden zijn dan maar 75/80% van de zorgkosten.
Bovenstaande kunt u voorkomen door een restitutie polis te nemen zodat u volledig vrij bent in uw zorgkeuze en dus ook 100% vergoeding. Dit soort polissen kost u vaak een paar euro meer per maand maar beperkt u niet ik uw keuze vrijheid!
Vergoeding hulp
Komt u er niet uit met de vergoeding? Neem hier voor gerust contact met ons op, dan kijken we samen naar wat er mogelijk is.
PGB (Persoonsgebonden Budget) indicatiegesprek
Wilt u zorg aanvragen via een persoonsgebonden budget (PGB)? Dan kunt u bij Het Baken terecht voor een PGB-indicatiegesprek. De wijkverpleegkundige komt dan op huisbezoek en tijdens een gesprek met u wordt vastgesteld welke lichamelijke verzorging en/of verpleging nodig is.
Middels een indicatie geeft de wijkverpleegkundige een advies over de benodigde zorg, hiermee kunt u bij de zorgverzekeraar vervolgens een PGB-indicatie aanvragen. Het PGB-indicatiegesprek wordt vergoed door de zorgverzekering van de aanvrager.
Wanneer kunt u voor een PGB-indicatiegesprek bij ons terecht?
Voor u een PGB-indicatiegesprek met de wijkverpleegkundige aanvraagt is het noodzakelijk dat u op de hoogte bent van het PGB-regelement van uw eigen zorgverzekeraar zodat u zelf al kunt inschatten of u wel of niet voor een PGB-indicatie in aanmerking komt. Dit reglement is op te vragen via de site of klantenservice van de eigen zorgverzekeraar.
Bij ons wordt de particuliere zorg uitsluitend door enthousiaste, professionele zelfstandige zorgverleners verleend. Dat brengt grote voordelen voor u met zich mee. Daarnaast mag u ook een hoge servicegraad van ons verwachten, want dat staat hoog bij ons in het vaandel geschreven.
We zetten ons maximaal in om voor u de zorg te regelen
Wij denken op alle fronten met u mee
Duidelijke afspraken die worden nageleefd
Vertrouwelijk en deskundig team van zorgverleners
“Mijn vader is uitstekend geholpen door thuiszorg Het Baken. Bedankt voor alle goede zorg!”
“Zeer deskundige en betrokken zorgverleners waardoor ik mij goed geholpen en veilig voel.”
“Een hele fijne organisatie met hele fijne zorgverleners. Gewoon Top.”
Wij helpen u graag!
Vragen over ons zorgaanbod of onze diensten? Bel 078 620 7030